65 χρόνια CΕRN
Στις 29 Σεπτεμβρίου 1954 κυρώθηκε η σύμβαση για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών από 12 χώρες της Ευρώπης,μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.Βρίσκεται δυτικά της Γενεύης ,στα σύνορα μεταξύ Γαλλίας και Ελβετίας και σήμερα εργάζονται εκεί περίπου 3 000 μόνιμοι εργαζόμενοι,ενώ περίπου 6 500 επιστήμονες και μηχανικοί από 500 Πανεπιστήμια ανά τον κόσμο εργάζονται σε πειράματα που οργανώνονται από το CERN.
Χάρτης του επιταχυντή του CERN |
Στο CERN έχουν πραγματοποιηθεί χιλιάδες νέες ανακαλύψεις στον κλάδο της Σωματιδιακής Φυσικής ,γι'αυτό και αν επισκεφτεί κανείς τις εγκαταστάσεις του είναι πολύ πιθανόν να συναντήσει κάποιον από τους επιστήμονες που έχουν βραβευτεί με βραβείο Νόμπελ.
Στον κλάδο της Φυσικής κάποιες από τις σπουδαίες στιγμές στο CERN είναι η ανακάλυψη,το 1983, των μποζονίων W και Z ,που είναι οι φορείς της ασθενούς πυρηνικής αλληλεπίδρασης, ενώ πιο πρόσφατα,το 2012,ανακαλύφθηκε ένα μποζόνιο που η μάζα του είναι παρόμοια με τη μάζα του μποζόνιου Higgs.Κατά 99,99995% το σωματίδιο αυτό ήταν ,πράγματι,το σωματίδιο Higgs.Με την απόδειξη της ύπαρξης του σωματιδίου Higgs δίνεται μια εξήγηση του τρόπου που συγκροτείται η ύλη,αποκτώντας ιδιότητες όπως είναι η ίδια η μάζα.
Επιπλέον,κάτι που ξεκίνησε τη λειτουργία του στο CERN είναι ο παγκόσμιος ιστός.Ο Τιμ Μπέρνερς Λι δημιούργησε ένα δίκτυο που αρχικό στόχο είχε την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των επιστημόνων εντός του CERN.Η πρώτη ιστοσελίδα ενεργοποιήθηκε το 1991,ενώ στις 30 Απριλίου 1993 το CERN ανακοίνωσε ότι ο www(world wide web) θα ήταν ελεύθερος σε όλους.
Ο υπολογιστής της ΝexT που αποτέλεσε τον πρώτο εξυπηρετητή του παγκόσμιου ιστού |
Το CERN,ως κέντρο παραγωγής νέας έρευνας,συμβάλει στη διάδοση της γνώσης έχοντας ξεκινήσει τη δημοσίευση επιστημονικών άρθρων με ανοικτή πρόσβαση στο κοινό.
Για πληροφορίες ακολουθήστε το λινκ(https://cds.cern.ch/record/1955574)
Τέλος,στο λινκ που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε μια εξαιρετική ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του CERN από τρεις Έλληνες καθηγητές ,φυσικούς του CERN ,μεταξύ των οποίων και ο καθηγητής στο Φυσικό του ΕΚΠΑ, Παρασκευάς Σφήκας.
(Ακολουθήστε το λινκ)
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου