Νόμπελ Χημείας 2019

 Ανακοινώθηκαν οι φετινοί βραβευθέντες του Νόμπελ Χημείας.Το βραβείο μοιράζονται οι John Goodenough ,Stanley Whittingham και Akira Yoshino για την έρευνά τους στη βελτίωση της τεχνολογίας των μπαταριών λιθίου.
" Οι μπαταρίες λιθίου έφεραν επανάσταση στις ζωές μας καθώς χρησιμοποιούνται σε μια σειρά από τεχνολογικές εφαρμογές όπως κινητά τηλέφωνα,laptop και ηλεκτρικά οχήματα",ανέφερε η επιτροπή."Με τις έρευνές τους οι τρεις επιστήμονες συνέβαλαν τα μέγιστα στην απεξάρτηση της κοινωνίας από τα ορυκτά καύσιμα",συνέχισε η επιτροπή.
 Στις αρχές του 1970,ο Stanley Whittingham ανέπτυξε την πρώτη μπαταρία λιθίου ενώ ο John Goodenough βελτίωσε σε μεγάλο βαθμό την αυτονομία των μπαταριών.Σε ηλικία 97 ετών σήμερα, ο John Goodenough είναι ο γηραιότερος επιστήμονας που βραβεύεται με Νόμπελ.Συνεχιζει ακμαιότατος να εργάζεται καθημερινά στο γραφείο του.
 Λίγο αργότερα,το 1985, ο Akira Yoshino κατασκεύασε την πρώτη μπαταρία ιόντων λιθίου που κυκλοφόρησε στο εμπόριο.Πλέον ,οι μπαταρίες λιθίου χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε πολλές συσκευές πράγμα που δείχνει ,για μια ακόμα φορά, το πώς μια επιστημονική ανακάλυψη μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας.

Νόμπελ: Σε τρεις επιστήμονες απονεμήθηκε το βραβείο Χημείας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέματα, λύσεις και σχολιασμός Πανελλαδικών Φυσικής 2024

Το Πανεπιστήμιο, τα προβλήματα και οι ...Λύκοι

Η κατάργηση των Πανελλαδικών, ο εκπαιδευτικός λαϊκισμός και το Πανεπιστήμιο