Άλφρεντ Νόμπελ

 Σαν σήμερα,το 1863,ο σουηδός χημικός Άλφρεντ Νόμπελ πατεντάρει την παρασκευή νιτρογλυκερίνης.Από την εφεύρεσή του αυτή θα κερδίσει πολλά χρήματα ,ικανά για να συντηρούν μέχρι σήμερα το Ίδρυμα Νόμπελ,που απονέμει τα ομώνυμα βραβεία.
 Ο Άλφρεντ Νόμπελ γεννήθηκε στην πόλη Γιάκομπ της Σουηδίας το 1833 και πέθανε το 1896 στο Σαν Ρέμο της Ιταλίας.Ήταν γιος του εφευρέτη της υποβρύχιας νάρκης Εμάνουελ Νόμπελ και σπούδασε στη Ρωσία και στη Γερμανία.
 Τον ενδιέφερε ιδιαίτερα η Χημεία και οι εφαρμογές της στις εκρηκτικές ύλες ενώ τελειοποίησε τον τρόπο παρασκευής της νιτρογλυκερίνης και ίδρυσε εργοστάσιο παραγωγής της σε μεγάλες ποσότητες.
 Το 1873 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου εφηύρε τη ζελατοδυναμίτιδα και την πολεμική άκαπνη πυρίτιδα.Τις εφευρέσεις  του αυτές πούλησε στη συνέχεια στην ιταλική κυβέρνηση και εγκαταστάθηκε στην Ιταλία όπου ίδρυσε εργοστάσιο παραγωγής εκρηκτικών υλών.Έλαβε πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας  και απέκτησε μεγάλη περιουσία αλλά,παράλληλα,επικρίθηκε ιδιαίτερα για την καταστρεπτική δύναμη των εφευρέσεών του και μάλιστα χαρακτηρίστηκε και ως "ο έμπορος του θανάτου".
 Λόγω της κριτικής που δεχόταν αποφάσισε να φροντίσει για την υστεροφημία του.Διέθεσε το 94% της περιουσίας του για να βραβεύονται κάθε χρόνο οι σημαντικοί επιστήμονες-άνθρωποι του πνεύματος με  σπουδαία συνεισφορά στη Φυσική,στη Χημεία,στην Ιατρική,στη Λογοτεχνία και στην Ειρήνη.Τα πρώτα βραβεία δόθηκαν το 1901.Το Νόμπελ Οικονομίας δόθηκε για πρώτη φορά το 1968.Από το 2012,κάθε βραβείο συνοδεύεται  από χρηματικό έπαθλο της τάξης των 930 000 ευρώ.
 Ο Άλφρεντ Νόμπελ ,κλειστός ως χαρακτήρας,ασχολήθηκε και με τη Λογοτεχνία γράφοντας,προς το τέλος της ζωής του,το δράμα Βεατρίκη Τσέντσι.
 Τα βραβεία Νόμπελ θεωρούνται η μέγιστη διάκριση στον κόσμο της Επιστήμης και της Λογοτεχνίας πράγμα καθόλου τυχαίο αφού πρόκειται για έναν θεσμό που λειτουργεί περισσότερα από 100 χρόνια ,ενώ παράλληλα οι μεγαλύτεροι επιστήμονες των αρχών του 20ού αιώνα και μετά έχουν βραβευτεί με το ομώνυμο βραβείο.Αξίζει να αναφέρουμε ότι το βραβείο δεν απονέμεται μετά θάνατον ενώ ένα βραβείο δε μπορεί να μοιράζεται σε περισσότερα από τρία άτομα.


Αποτέλεσμα εικόνας για αλφρεντ νομπελ
Άλφρεντ Νόμπελ(1833-1896):Σουηδός βιομήχανος,χημικός και μηχανικός

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέματα, λύσεις και σχολιασμός Πανελλαδικών Φυσικής 2024

Το Πανεπιστήμιο, τα προβλήματα και οι ...Λύκοι

Για τα παιδιά της Α' Λυκείου