Βίντεο απ'τον αντιδραστήρα του Τσέρνομπιλ-Ενεργειακό πρόβλημα

 Στις 26 Απριλίου 1986 συνέβη ένα από τα μεγαλύτερα πυρηνικά ατυχήματα όλων των εποχών στο Τσέρνομπιλ της σημερινής Ουκρανίας.
 Σχεδόν 35 χρόνια μετά, μια ομάδα δημοσιογράφων ξεναγήθηκαν στον μοιραίο αντιδραστήρα 4 του Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας στα πλαίσια παρουσίασης ενός νέου τουριστικού οδηγού για τη ζώνη αποκλεισμού του Τσέρνομπιλ.
 Σύμφωνα με το Ruptly τα ερείπια συνεχίζουν να εκπέμπουν 40 000 φορές περισσότερη ακτινοβολία από το φυσικό περιβάλλον.
 Περισσότεροι από οχτώ εκατομμύρια άνθρωποι εκτέθηκαν σε υψηλότατα επίπεδα ραδιενέργειας ενώ χιλιάδες υπέφεραν και υποφέρουν ακόμα από διάφορα είδη καρκίνου και σωματικών δυσπλασιών.
 Στο βίντεο που ακολουθεί παρακολουθούμε πλάνα από την πρόσφατη επίσκεψη των δημοσιογράφων στο χώρο του πυρηνικού ατυχήματος.Μάλιστα ,ήδη από τις 2 Σεπτεμβρίου ο χώρος της κατεστραμμένης αίθουσας ελέγχου είναι επισκέψιμος ,ενώ ο ίδιος χώρος καλύπτεται από συγκολλητική ουσία που δεν επιτρέπει τη δημιουργία σκόνης.

Δείτε το βίντεο:


 Αξίζει να αποτίσουμε φόρο τιμής στους τρεις Σοβιετικούς μηχανικούς που αυτοθυσιάστηκαν στο Τσέρνομπιλ για να απελευθερώσουν το νερό από τον σπασμένο πυρηνικό αντιδραστήρα.Έαν δεν το είχαν κάνει,το ραδιενεργό νέφος θα κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.Οι τρεις άντρες, λέγεται ότι έχασαν τη ζωή τους δύο βδομάδες μετά.Τα ονοματά τους:Αλεξέι Ανανένκο,Βαλερί Βεζπάλοφ και Μπόρις Μπαράνοφ. 
 Η πυρηνική ενέργεια μπορεί να είναι η λύση του ενεργειακού προβλήματος.Η ιστορία των πυρηνικών ατυχημάτων(Τσέρνομπιλ,Three Miles Islnad,Φουκουσίμα,κ.α)έχει,όμως, έναν κοινό παρονομαστή:Τα πυρηνικά εργοστάσια παρήγαγαν πυρηνική ενέργεια μέσω σχάσης.Η πυρηνική σύντηξη ίσως είναι η λύση στο ενεργειακό πρόβλημα και παρά τα αστεία που γίνονται μεταξύ των επιστημόνων για τη σύντηξη ,η επιστημονική κοινότητα συνεχίζει αταλάντευτη την προσπάθεια για παραγωγή ασφαλούς,πιο οικονομικής και οικολογικά φιλικής ενέργειας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέματα, λύσεις και σχολιασμός Πανελλαδικών Φυσικής 2024

Το Πανεπιστήμιο, τα προβλήματα και οι ...Λύκοι

Η κατάργηση των Πανελλαδικών, ο εκπαιδευτικός λαϊκισμός και το Πανεπιστήμιο